Kúpa autosedačky je jednou z najdôležitejších vecí pre bezpečnosť vášho dieťatka, zvážte pri výbere a rozhodovaní predovšetkým tieto základné hľadiská

  • hmotnosť dieťatka - legislatíva stanovuje 5 kategórií autosedačiek zohľadňujúcich práve hmotnosť dieťatka (kateg.: 0, 0+, 1, 2, 3)
  • výška dieťatka – autosedačku potrebuje každé dieťa s výškou menšou ako 150 cm (akonáhle začína hlavička prevyšovať cez opierku autosedačky, je čas na jej výmenu za väčšiu, samozrejme aj s prihliadnutím na hmotnosť dieťatka)
  • vek dieťatka - je to až posledné kritérium na výber autosedačky, pretože každé dieťa je individuálne a v rovnakom veku sú deti hmotnostne aj výškovo rozdielne.   

 Váš výber musí byť zameraný na autosedačky homologizované, teda tie ktoré spĺňajú legislatívne požiadavky – európsku bezpečnostnú normu ECE R44/04, čo spoznáte podľa označenia autosedačky homologizačným (certifikačným) štítkom. Autosedačky označené uvedenou normou prešli dynamickými testami (simulácia nárazu spredu, zozadu, prevrátenie vozidla), skúškami trvanlivosti rôznych dielov, testovaním vlastností, bezpečnosti a materiálu (horľavosť, toxicita, ostré výbežky, korózia kovových častí), stanovením rozmerov, pevnosti popruhov a zapínacích praciek. Z homologizačného štítku je možné zistiť kategóriu pre ktorú je určená (hmotnostná trieda), účel použitia (napr. univerzál – pre všetky autá), výrobcu, krajinu pôvodu a schvaľovací orgán (napr.: E1 – označuje Nemecko, E4 – Holandsko, ...), skúšobné číslo a číslo homologizácie. Ďalej musí byť autosedačka vybavená podrobným návodom na obsluhu a používanie v štátnom jazyku. Bez týchto základných náležitostí by ste nad kúpou autosedačky ani nemali uvažovať, aj keď by Vás mohla zlákať výhodná cena, príp. jej na prvý pohľad vynikajúci stav (platí predovšetkým pri kúpe už používaných autosedačiek, second-hand, bazár, ...). Pri takýchto však neviete, či autosedačka nebola v aute, ktoré malo nehodu, čím nemáte zaručený jej bezchybný stav, nevidíte skryté poškodenia, ktoré súvisia s bezpečnou prepravou vášho dieťatka. 

 Pred kúpou vám odporúčame overiť si : 

  • kompatibilitu autosedačky s vaším autom, pozerajte aj na hmotnosť autosedačky, dĺžku a šírku podsedáka, aby presne pasoval na sedadlo vášho auta
  • materiály, ktorými je sedačka potiahnutá, aby neobsahovali škodlivé chemické látky prítomné v poťahoch alebo držiakoch
  • jednoduchosť a pohodlnosť manipulácie a inštalácie autosedačky – v ponuke sú napr. autosedačky so základňou, ktorá je stále upevnená v aute pásmi auta, alebo systémom isofix, a na ktorú sa autosedačka len „zaklikne“ (predovšetkým pri najmenších deťoch sa vajíčko/škrupinka môžete jednoducho „odkliknúť“ a preniesť za rukoväť bez toho, aby ste vaše dieťatko vyrušili), alebo otočné autosedačky, kde je možnosť nasmerovania sedačky do požadovanej strany a tak ľahko usadiť alebo vybrať dieťatko, alebo autosedačky s automatickými samonavíjacími pásmi, ktoré sa samé prispôsobia telu dieťatka
  • autosedačku so systémom isofix si vyberte len v tom prípade, pokiaľ má tento úchytný systém zabudovaný priamo v zadnom sedadle auta aj vaše auto (uvedené si overte v príručke vášho auta, alebo to zistíte, pokiaľ po zasunutí rukou medzi sedadlom a operadlom nahmatáte na oboch stranách sedadla kovové oká- úchyty)
  • päťbodové popruhy autosedačky a sledovať, aby v nich bolo dieťatko správne pripútané, popruhy uspôsobovať s výškou dieťatka (pásy nesmú ísť cez krk a bruško dieťatka), pretože nesprávne upnutie by bolo v prípade havárie nebezpečné. Pásy by mali priliehať tak, aby medzi dieťatkom a pásmi bola voľnosť na jeden-dva prsty.

Charakteristika autosedačiek podľa kategórií: 

0  pre deti do 10 kg (od narodenia do približne 9-12 mesiacov)

0+ pre deti do 13 kg (od narodenia do približne 18 mesiacov)

0+ pre deti do 25 kg (od narodenia do približne 5 rokov)

1 pre deti od 9 do 18 kg (približne do 4 rokov)

2 pre deti od 15 do 25 kg (približne do 7 rokov)

3 pre deti od 22 do 36 kg (približne do 12 rokov)

  Autosedačky od 0 do 10 kg (kategória 0) a  autosedačky od 0 do 13 kg (kategória 0 + ) - ide o autosedačky pre novorodencov až po dieťatká, ktoré dosiahnu hmotnosť 10 kg alebo 13 kg. Niekedy však môže dieťatko „vyrásť“ z takejto autosedačky aj skôr než dosiahne uvedenú hmotnosť, a to v tom prípade pokiaľ vrch hlavičky presahuje cez horný okraj autosedačky, čím by hlavička dieťatka nebola v prípade kolízie dostatočne chránená bočnicami sedačky. Autosedačky týchto kategórií sú zvyčajne nazývané ako vajíčka/škrupinky, sú vybavené rukoväťou na pohodlné prenášanie bez toho, aby bolo dieťatko vyrušené, niektoré je možné pripevniť na podvozok kočíka, niektoré majú možnosť hojdania. Treba mať na pamäti, že dieťatká patriace do tejto kategórie väčšinou spia a potrebujú mať pohodlie v ležiacej polohe, pretože ešte nevedia samostatne sedieť a je preto vhodné vyberať autosedačku, ktorú je možné aj polohovať. Autosedačky týchto kategórií sa pripevňujú v aute len v protismere jazdy (pre lepšiu bezpečnosť dieťatka, ktoré má slabú krčnú chrbticu a málo ovládateľnú hlavičku), niektoré aj s možnosťou pripevnenia na sedadle spolujazdca, ale len za podmienky, že je airbag na tomto sedadle vypnutý! Možnosti pripevnenia sedačky sú buď prostredníctvom bezpečnostných pásov auta (nezabudnite vyskúšať ich dĺžku), alebo oveľa jednoduchšie a bezpečnejšie je prostredníctvom systému ISOFIX (len ak je ním vybavené aj vaše auto). Môžete sa zamerať na autosedačku so základňou (podstavcom), ktorá zostáva v aute pripevnená na ISOFIX úchyty a samotnú sedačku (vajíčko) na ňu len „nacvaknete“, alebo sa základňa prichytáva bezpečnostnými pásmi auta (autá bez systému ISOFIX), ale tie sa musia prevliecť aj cez autosedačku, takže manipulácia sa sťažuje a znižuje sa komfort a pohodlie jej inštalácie.   

 Autosedačky od 0 do 18 kg ( kategória 0,0 +/1) – v širokej ponuke autosedačiek sa môžete stretnúť aj s tzv. „kombinovanými autosedačkami“ – tieto je možné používať v oboch smeroch – v protismere jazdy, aj v smere jazdy. Dieťatká do hmotnosti 13 kg najprv sedia v protismere jazdy ako pri kategórii 0/0+, a potom sa autosedačka použije ako pri kategórii pre deti do hmotnosti 18 kg – otočí sa do smeru jazdy. Tieto autosedačky nebývajú vybavené rukoväťou na prenášanie, sú ťažšie a radšej si ich manipuláciu vo vašom aute vyskúšajte. 

Autosedačky od 0 do 25 kg ( kategória 0,0 +/ 1 ) – dalšia kategória s tzv. „kombinovanými autosedačkami“ – tieto je taktiež možné používať v oboch smeroch – v protismere jazdy, aj v smere jazdy. Dieťatká do hmotnosti 13 kg najprv sedia v protismere jazdy ako pri kategórii 0/0+, a potom sa autosedačka použije ako pri kategórii pre deti do hmotnosti 25 kg – otočí sa do smeru jazdy. 

Autosedačky od 9 do 18 kg ( kategória 1 ) – vekovo približne do 4 rokov, tieto autosedačky sa umiestňujú v aute už väčšinou v smere jazdy na zadné sedadlá, musia byť vybavené bezpečnostným pásom v oblasti rozkroku s možnosťou jeho nastaviteľnosti podľa rastu dieťatka. Vhodné je zvoliť autosedačku s polohovaním chrbta, pretože menšie dieťatká ešte radi spia a funkcia polohovania dieťatka za jazdy vám v tomto prípade príde vhod. Vyberajte autosedačku zo zvýšenými a zosilnenými bočnicami pri hlavičke. Sedacia plocha sedačky býva umiestnená vyššie a dieťatko má lepší výhľad. Aj v tejto kategórii sa autosedačky pripevňujú k sedadlu auta buď klasickým bezpečnostným pásom auta alebo prostredníctvom systému ISOFIX (uvedené pri kategórii 0/0+). Akonáhle dieťatko svojou váhou dosiahne hornú hmotnostnú hranicu určenú pre túto kategóriu alebo horný okraj ušiek začína presahovať cez vrch opierky autosedačky, je čas prejsť na vyššiu kategóriu a kúpiť novú autosedačku.    

Autosedačky od 9 do 25 kg ( kategória 1/2 ) – sú to väčšinou autosedačky zložené z dvoch častí, vybavené vlastnými bezpečnostnými pásmi, s umiestnením v smere jazdy na zadnom sedadle a sú určené pre deti do cca 6 rokov. Na výber sú autosedačky s chrbtovou opierkou, opierkou rúk, opierkou hlavy s možnosťou ich výškového nastavenia, ktoré keď dieťatko vyrastie, sú odnímateľné a ostane sedačka bez opierky – podsedák, ktorý dieťatko nadvihne do požadovanej výšky, aby ho bolo možné pripnúť bezpečnostným pásom auta. Samozrejme komfortnejšie a pohodlnejšie sú autosedačky s nastaviteľnými opierkami chrbta a hlavy, s vlastnými bezpečnostnými pásmi (vedú cez ramená, cez bedrá a medzi nožičkami dieťatka). Autosedačky s chrbtovou opierkou zabezpečia správne vedenie bezpečnostného pásu auta cez telo dieťatka, čím sa zamedzí nesprávne vedenie pásu cez krk; opierka hlavy s bočnicami zase zabezpečuje dobrú stabilitu hlavičky, ktorá môže spiacemu dieťatku padať nabok, ale veľký význam má predovšetkým v prípade kolízie a bočného nárazu. Bezpečnosť vášho dieťatka môžete zvýšiť aj zakúpením návleku z absorpčnej hmoty – „šok absorber“, ktorý sa navlieka na autopás vedúci cez hrudník a rameno dieťatka. Tento v prípade nárazu zamedzuje vzniku podliatín na hrudníku, pretože výrazne redukuje jeho zaťaženie.        

Autosedačky od 9 do 36 kg ( kategória 1/2/3 ) – sú to široko variabilné a uspôsobiteľné autosedačky, vhodné pre deti od 9-36 kg, „rastúce s deťmi“. Ide zväčša o široké a vysoké autosedačky s rozsiahlymi variáciami a možnosťami nastavenia a polohovateľnosti podľa veľkosti dieťatka. Väčšinou je súčasťou týchto autosedačiek zmenšujúca vložka a niektoré majú bezpečnostný pult, ktorý u menších detí zaisťuje lepšiu bezpečnosť dieťatka. Autosedačky bývajú vybavené vlastnými bezpečnostnými pásmi, ktoré sa dajú odnímať a po odstránení aj zadnej opierky zostane len podsedák, určený pre väčšie deti. Úlohou podsedáka je nadvihnúť dieťatko do požadovanej výšky, aby bolo možné ho pripnúť bezpečnostným pásom auta. 

Autosedačky od 15 do 36 kg ( kategória 2/3 ) - približne pre deti do 12 rokov. V ponuke sú stále autosedačky s nastaviteľnou chrbtovou opierku, opierkou hlavy, opierkou rúk, ktoré sa dajú nastavovať podľa veľkosti dieťatka. Autosedačky sa pripútavajú autopásmi. Zadná časť sedačiek býva odstrániteľná a zostanú len podsedáky, ktoré sa v aute umiestňujú na zadné sedadlá v smere jazdy. Úlohou podsedáka je nadvihnúť dieťatko do požadovanej výšky, aby bolo možné ho pripnúť bezpečnostným pásom auta. Keďže podsedák sa nesmie pri náraze uvoľniť, musí byť k sedadlu dostatočne pripevnený. Bezpečnostné autopásy musia byť v dobrej výške, aby dieťatko nevykĺzlo - horná časť musí byť vedená cez stred ramena a zároveň priliehať k hornej časti tela a spodná časť pásu musí ísť cez bedrá a tiež pevne priliehať. Pásy nesmú prechádzať cez krk a brucho. Taktiež by mal byť podsedák dostatočne tvrdý - plastový, aby dieťatko spod pásu nevykĺzlo. 

 

Vaše dieťatko bude dostatočne chránené iba ak autosedačku v aute správne upevníte a používate v súlade s návodom na použitie.