Čo sú POŠTOLKY a na čo slúžia?

POŠTOLKY je ľudový názov pre ortopedické nohavičky, ktoré sa nosia ako prevencia pre správny vývin bedrových kĺbov.

Ako vznikli poštolky?

Ide o vynález českého lekára ortopéda Ivana Poštolku. Tieto nohavičky nosili preventívne dojčatá takmer 50 rokov. Mali deťom zabezpečiť správny vývoj bedrových kĺbov.

Ivan Poštolka pôsobil takmer celý život na Slovensku. Narodil sa 10. júna 1917 v moravskom meste Uherský Brod v Českej republike. V Bratislave žil od svojich 4 rokov. Absolvoval tu gymnázium a ďalej študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave, kde v roku 1943 promoval.
Ortopédii sa začal naplno venovať na I. ortopedickej klinike LF UK na Hlbokej ulici v Bratislave, kde získal atestáciu samostatný odborník pre ortopédiu. Neskôr pôsobil ako všeobecný ortopéd v nemocnici na Bezručovej ulici v Bratislave, ktorá už dnes neexistuje. Popri práci v ortopedickej ambulancii spolupracoval s novorodeneckým oddelením na vývoji niekoľkých nových abdukčných nohavičiek proti vykĺbeniu nožičiek u detí. Poštolka prišiel na to, že ak sa budú deti baliť naširoko, ich bedrovým kĺbom to bude prospievať.
V praxi sa začali používať tie najjednoduchšie ortopedické nohavičky, ktoré dnes poznáme ako Poštolkové nohavičky. Fixovali dojčatám nohy v širšej polohe. Zabránilo sa tým luxáciám a predišlo možnej invalidite vo vyššom veku.

Prvé poštolky ušila manželka Kvetoslava Poštolková doma v kuchyni a po večeroch vyrábala aj ďalšie a ďalšie, kým manžel neprišiel na to, ktorý materiál bude na fixáciu detských nožičiek najvhodnejší. Problematické bolo napríklad aj zapínanie.

V roku 1964 získal Ivan Poštolka na "poštolky" svetový patent. Okrem toho získal československý patent za rovnač vybočených palcov na nohách. Bolo mu oficiálne uznaných vyše 30 zlepšovacích návrhov za ďalšie zdravotnícke pomôcky a postupy pri liečení ortopedických chorôb.
Získal viaceré ocenenia a vyznamenania, napríklad titul zaslúžilý lekár (1983), titul zaslúžilý vynálezca s právom nosiť zlatý odznak (1977), Čestný zlatý odznak spolku invalidov (1981) alebo Zlatú medailu za zásluhy od Slovenskej lekárskej spoločnosti (1987).

Ortopéd Ivan Poštolka zomrel 28. januára 1993 v Bratislave.

V dnešnej dobe sú známe klasické ortopedické nohavičky so zapínaním na suchý zips od značky GAJI v bielej farbe alebo s farebnou potlačou v rôznych veľkostiach, ktoré možno používať s klasickými bavlnenými plienkami alebo s jednorazovými plienkami.

Všetky Ortopedické nohavičky od značky Gaji si môžete starostlivo vybrať a objednať na našom e-shope www.babymarket.sk alebo priamo v našej kamennej predajni BabyMarket v Bratislave.